PutkiLassin Pannuhuonepaketti

Paketin sisältö:

Tarkastetaan omakotitalon pannuhuoneen/teknisentilan tärkeimmät komponentit vesikiertoisesta lämmitysjärjestelmästä. Näitä ovat esimerkiksi, 1. paisuntasäiliö, 2. kiertovesipumppu, 3. ilmakellot ja muut ilmaukset, 4. varoventtiili, 5. patteriventtiilit, 6. sekoitusventtiili ja 7. mahdollinen lämpöautomatiikka.

”PutkiLassin Pannuhuonepaketti” ei sisällä mitään materiaaleja, siinä tarkastetaan yllämainitut kohdat 1-7 ja voidaan elvyttää nukkuvaa pumppua ja koomassa olevaa patteriventtiiliä. Hintaa tällä tohtoroinnilla on 150€. Jos ilmenee korjaustarvetta, voidaan asiakkaan tilauksesta rikkoutuneet komponentit vaihtaa mahdollisuuksien mukaan, yleensä homma onnistuu samalla reissulla.

  1. Paisuntasäiliö. Useimmiten omakotitalossa on kalvopaisuntasäiliö. Kalvopaisuntasäiliössä on kumikalvo jonka toisellapuolella on vastapaineena tarkoitukseen kuuluva kaasu tai paremmanpuutteessa paineilma, toisellapuolella kalvoa on lämmitysverkoston vesi ja vedenpaine. Ajan saatossa paisuntasäiliön vastapaine saattaa karata ja kuminen kalvo mennä rikki. Kalvopaisuntasäiliön rikkoutuminen ei yleensä näy päällepäin, eikä se aina vaikutakkaan suuresti lämmitykseen. Yleensä paisuntasäiliön väärä vastapaine tai rikkoutunut kalvo tekee sen, että vettä joutuu säännöllisesti lisäämään suljettuun lämmitysverkostoon ja pattereista tai putkista saattaa kuulua pulputusta niissä ollen ilmaa. Ilman usein saa ilmaruuvin kautta päästettyä pois ja tilalle voi lisätä aina uutta vettä. Säännöllinen hapekkaan veden lisääminen suljettuun usein rautapattereilla ja putkilla olevaan järjestelmään on huono juttu, koska, Happi+vesi+rauta=ruostetta. Tämä heikentää järjestelmän elinkaarta ja haittaa lämmitysjärjestelmän komponenttien toimintaa. Uusi kalvopaisuntasäiliö maksaa säiliön koosta riippuen 45€ ylöspäin ja se voi olla nopea ja helppo vaihtaa, jos vanhalle paisunta astialle ei ole sulkuventtiiliä, voi olla järkevää samalla lisätä sellainen. Vanhan säiliön ollessa ehjä, mutta vailla vastapainetta, voidaan sinne lisätä oikea määrä vastapainetta, mutta pienet paisunta astiat on ylensä järkevämpi vain vaihtaa uuteen.
  2. Kiertovesipumppu. Joskus kiertovesipumpun ollessa kesän pois päältä, ei se lämmityskauden alettua lähde enään pyörimään. Paikallaan olevaan pumppuun saattaa kertyä ruostetta, useimmiten pumppu on vain jumissa ja sen voi helposti ”herätellä” henkiin. Joskus pumppu kuitenkin pyörähtää viimeisen kerran ja sitten se täytyy vaihtaa. Omakotitalon vesikiertosen lämmityksen kiertovesipumput maksaa 160-400€. Hinta haitari on suuri, koska on oikein hienon hienoja pumppuja jotka melkein kettää kahvia ja sitten on niitä pumppuja jotka vaan pyörii, mikä on sen tarkotus. Pumpun vaihtaa yleensä helposti.
  3. Ilmakello. Joskus lämmitysjärjestemässä ja lämmityskattilassa on ilmakelloja järjestelmän korkeimmissa kohdissa. Kun ilmakellot toimii oikein, ne päästää putkistossa tai kattilassa olevan ilman pois, valskaamatta kuitenkaan vettä, ainakaan kovin paljoa. Vanhemmiten ilmakelloihinkin kertyy kaikenlaista ja ne voi mennä jumiin, valskaten vettä. jatkuvammin. Ilmakello omakotitalon tarpeisiin maksaa 20€.
  4. Varoventiili. Lämmitysjärjestelmän varoventtiilin tehtävä on päästää liiallinen paine pois järjestelmästä. Yleensä varoventtiilin avautumispaine on 1,5bar-2,5bar. Joskus varoventtiilin jousi saattaa väsyä, aiheuttaen sen, että se päästää painetta ja vettä pois järjestelmästä vaikkei tarvisi, tai varventtiili voi rikkoontua siten, että se ei päästä painetta pois vaikka paineet hipoo pannuhuoneen kattoa. Varoventtiili pitäisi joidenkin ohjeiden mukaan testata säännöllisesti. Joskus kuitenkin jos varoventtiiliä menee vääntämään eikä siihen ole koskettu vuosiin, se jääkin sitte vuotamaan. Varoventtiili maksaa n.20€.
  5. Patteriventtiilit. Talossa ollen vesikiertoiset patterit, on niissä patteriventtiilit, termostaateilla tai käsisäätöpyörillä. Patteriventtiilin kara saattaa kesän jäljiltä olla jumissa, eikä patteri lämpene. Useimmiten venttiilin karan saa heräteltyä toimintaan helposti. Karan sorkkiminen voi kuitenkin eskaloitua ja venttiilin kara voi tulla olos venttiilistä jos se sieltä on tullakseen, ja silloin voi vesikin lentää, joten ihan miten tahansa ei kannata karaa väännellä. Patterinventtiilin vaihto voi vaatia joskus järjestelmästä veden tyhjennystä enemmänkin, usein sen pystyy kuitenkin vaihtamaan jopa niin ettei lämmitysverkostoa tarvitse juuri tyhjentää. Patteriventtiili maksaa keskimäärin 20-30€ riippuen mallista ja koosta, termostaatti tai käsisäätöpyörä ostetaan patteriventtiiliin erikseen.
  6. Sekoitusventtiili. Lämmityskattilan päällä useimmiten oleva lämpöverkon sekoitusventtiili säätää pattereille ja/tai lattialämmitykselle menevän veden lämpötilaa. Sekoitusventtiiliä sädetään joko käsin tai sitä voi ohjata automaattinen ulkolämpötilan mukaan lämpöä säätävä laite. Sekoitusventtiili joko toimii tai ei toimi ja se on helppo huomata venttiiliä kääntämällä. Sekoitusventiileihin saa yleensä korjaussarjoja tai koko venttiilin voi tarvittaessa vaihtaa.
  7. Lämpöautomatiikka. Laite joka automaattisesti säätää pattereille menevän veden lämpötilaa ulko ja/tai sisälämpötilan mukaan. Joskus vanhojen säätöautomatiikkalaitteiden moottorit voi mennä rikki, jumittunut Sekoitusventtiili on saattanut saada säätölaitteenkin rikki, tai sitten kivikautisesta säätölaitteesta ei ota vaan mitään selvää, jos se toimii niin älä koske siihen. Jos se ei toimi, se kannattaa vaihtaa, se on yleensä suhteellisen nopea homma.