Talotekniikkafilosofiaa

PutkiLassi LVI-Tohtorilta tässä moi! Olisko teillä hetki aikaa puhua talotekniikasta?

Omakotitalossa talotekniikka on paljonkin sidoksissa toisiinsa tavalla tai toisella ja se muodostaa kokonaisuuden. Miten, mitä ja missä järjestyksessä vanhan talon tekniikkaa korjataan ja saneerataan on merkitystä monella tavalla.

”Ekosysteemi on eliöyhteisön ja siihen kuuluvan elottoman ympäristön muodostama kokonaisuus tietyssä rajatussa paikassa.”

Talo on kuin ekosysteemi, Talotekniikka (Lämpö-Vesi-Ilmanvaihto) ja siihen kuuluvan talon ja sen rakenteiden muodostama toiminnallinen kokonaisuus.

Ekosysteemissä kun muutetaan yhden osasen toimintaa, se vaikuttaa monen muunkin osasen toimintaan, tässä yksi esimerkki.

Vanhaan taloon jossa on talotekniikka kunnossa, tehdään sisälle pintaremontti. Remontissa pistetään uudet lattiapinnat ja samalla huoneiden oviinn laitetaan uudet ovikynnykset. Aikaisemmin ollut ovirako oven ja lattian välissä, menee kynnyksen myötä umpeen ja huoneisiin tuleva tuloilma, ei enään pääsekkään poistumaan kohti ilmanvaihdon poistopisteitä haluttua reittiä. Ekosysteemi on ”pilalla”.

Tässä muutettiin sitä ”elotonta ympäristöä”(talon rakenteita) joka alkaa haitata ”eliöyhteisön” (talotekniikka) toimintaa.

Tämä ei tarkoita etteikö vanhaa talon pintoja voisi remontoida ja tehdä mieleisekseen ilman että koko ”ekosysteemi” hajoaa, tarvii vaan miettiä askel pidemmälle ja tehdä asiat kokonaisuus huomioiden.

Hoida talosi kokonaisuutena. LVI-Tohtori tuntee ja tekee omakotitalon kaikki Lämpö, Vesi ja Ilmanvaihto työt huolellisesti ja laadukkaasti.